Heminredning kan påverka ditt mående

Ditt hem är ofta den plats där du kan slappna av, hämta energi och uppleva trygghet. Betydelsen av hur du inreder ditt hem kopplas kanske inte alltid till de psykologiska känslorna av välbefinnande men mycket tyder på att så kan vara fallet. Redan för flera tusen år sedan utvecklades läran om Feng shui och den handlar bland annat om betydelsen av människors närhet till naturen och hur detta ska inkorporeras för att skapa en positiv hemmiljö. Feng shui grundar sig på de fem grundelementen(trä, eld, vatten, jord och metall) som arrangeras i olika kombinationer för att skapa en viss stämning.

Forskning om naturens betydelse för inomhusmiljön

Det är inte bara österländsk lära om inredning som anser att naturen och jordens olika element har stor betydelse för människors trivsel i sina hemmiljöer. Modern forskning inom miljöpsykologi, vars fokus är på människan och dennes samspel med sin omgivning, visar bland annat att växter, färger som påminner om naturen, likaså olika former och strukturer kan bidra till trivsel, avkoppling och till och med vara läkande. Forskarna tror att en förklaring kan vara att människorevolutionärt dras till vissa miljöer som skapar trygghet och skydd. Exempelvis kan en grön stor växtlighet skapa skydd och dova färger signalerar frånvaro av farliga föremål.

En antal grundsteg för en trevlig inredning

Oavsett om du tycker om en modern stil, en romantisk stil eller exempelvis inspireras av 50-, 60- eller 70-talsstil är vissa faktorer alltid bra att beakta. En faktor är bland annat att dold förvaring skapar en lugnare miljö, som exempelvis korgar och förvaringslådor. Vidare tillför levande gröna växter en trevlig stämning,samtidigt som de renar inomhusmiljön. Belysning, och framför allt en variation mellan starkare och mer dov belysning, är också en viktig faktor för att skapa en mysig atmosfär. Olika textilier i form av mattor, gardiner och kuddar är också ett sätt att skapa olika miljöer i hemmet.

Relaterade inlägg

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka till toppen